Właściwości dyni, o których warto pamiętać.

Dynia, która przez większość osób kojarzona jest ze względu na swoje walory estetyczne, jak się również okazuje, ma także szereg innych zalet. Przede wszystkim te, które korzystnie wpływają na organizm człowieka. A to chyba wystarczający powód aby jej się bliżej przyjrzeć.

.

Zanim jednak o jej właściwościach, kilka słów tytułem wstępu. Dynia to roślina jednoroczna, pochodzi z Ameryki Środkowej, w Polsce uprawiana jest głównie jako warzywo lub roślina na paszę. Jest rośliną ciepłolubną, o dużym zapotrzebowaniu na wodę.

Najczęściej uprawianymi gatunkami dyni jadalnejdynia zwyczajna, dynia olbrzymia, a także dynia piżmowa. Poza tym wystepują również gatunki typowo ozdobne, niejadalne, o bogatych kształtach i kolorach, ale o nich innym razem.

Dynię zwyczajną zbiera się od lipca do pierwszych przymrozków. Natomiast owoce dyni olbrzymiej zbiera się wyłącznie w okresie całkowitej ich dojrzałości, właśnie jesienią przed pierwszymi przymrozkami. A więc właśnie niebawem.

 

Dynia to warzywo bogate w minerały i witaminy. Ciężko wymieniać tu wszystkie, tym bardziej, że nie jest to blog medyczny. Warto jednak wspomnieć, że dynia to przede wszystkim w witamina A, witaminy z grupy B, a także C i E. Poza tym zawiera potas, wapń, fosfor i żelazo. Dodatkowo pestki dyni zawierają cenny niskokaloryczny olej, a także białko, liczne bioperwiastki w tym korzystny dla mężczyzn cynk, a nawet błonnik. Myślę, że tyle mądrych i często słyszanych pojęć wystarczy, aby uznać ją za wartościową.

.

Właściwości dyni jadalnej.

Ciężko wymienić wszystkie, dlatego skupię się na tych najważniejszych. A należą do nich:

.

Walka z pasożytami.

Główną zasługę mają tu pestki dyni i zawarta w nich substancja, która poraża układ nerwowy pasożytów. Skuteczne są głównie w walce z tasiemcem i glistą ludzką, choć i w walce z innymi pasożytami zasługi nie można im umniejszać.

W aptekach można kupić gotowe preparaty, ale można je również wykonać domowym sposobem. Znalazłem nawet gotowy przepis:

150-200 g świeżych nasion bez łupin rozetrzeć z wodą lub mlekiem na papkę, dodać do smaku odrobinę soku owocowego lub miodu. Podzielić na dwie części i zjeść na czczo w odstępie 30 minut. Po 2-3 godzinach należy wypić 2 łyżki oleju rycynowego. Kurację można powtórzyć po dwóch, trzech dniach. Dla dzieci wystarczy 30-100 g nasion i 1-2 łyżeczki oleju rycynowego.
Źródło: http://gotujmy.pl/dynia-wszechstronne-zastosowanie,artykuly-porady-artykul,14335.html

.

Problemy żołądkowe.

Ze względu na lekkostrawność, a także dużą ilość błonnika, dynia zalecana jest osobom z problemami żołądkowymi. Pobudza proces trawienny, poprawia pracę jelit i przeciwdziała zaparciom. Ma również właściwości oczyszczające, poprzez co pomaga pozbyć się z organizmu licznych toksyn.

.

Problemy z prostatą.

Co prawda sprawa dotyczy mężczyzn, ale pośrednio również kobiet. Bo chory facet to wiadomo… Już katar to koszmar, a prostata to już nie wspomnę…

Nasiona dyni, dzięki wspomnianemu cynkowi, wpływają na zmniejszenie prostaty, a nawet poprawiają kondycję seksualną i płodność.

.

Odchudzanie.

Było coś dla panów, to teraz dla pań. Dynia ma niską kaloryczność, a jednocześnie dostarcza cennego błonnika. Dlatego wspomaga odchudzanie.

.

Wzrok.

Ze względu na dużą zawartość witaminy A z beta-karotenu, dynia ma również pozytywny wpływ na nasz wzrok. Zapobiega licznym schorzeniom m.in. słabszemu widzeniu o zmroku, zaćmie, a nawet tzw. zespołowi suchego oka.

.

Ponadto dynia ma szereg innych właściwości, które korzystnie wpływają m.in. na:

  • obniżenie poziomu złego cholesterolu
  • krzepliwość krwi
  • problemy z nerkami i pęcherzem
  • układ nerwowy
  • gojenie ran
  • cerę

Może ograniczać również ryzyko powstawania niektórych nowotworów, a także zapobiegać nadciśnieniu, miażdżycy i chorobom serca. Dynia ma również właściwości kosmetyczne, szczególnie w pielęgnacji skóry suchej.

.

Myślę więc, że od dziś dynia powinna kojarzyć się z czymś więcej, niż tylko jesiennymi dekoracjami. I nawet więcej niż z Halloween świętem.

Ale właśnie z tym, że to bardzo cenne warzywo. Ma szereg właściwości, o których warto pamiętać. Nigdy nie wiadomo kiedy mogą się przydać.

.

Na koniec tradycyjna prośba do Ciebie:

Polub, a jeśli uznasz za ciekawe udostępnij.

polub zogrodemnaty 1

2 komentarze

  • Superrr post, bardzo przydatny!!! Pierwszy raz jadłam zupę z dyni u mojej Babci na wsi. Do dziś pamiętam jej niepowtarzalny smak. Przyznam się, że dawno nie jadłam żadnych potraw z tych warzyw. Ale za to bardzo często suszę pestki dyni, gdyż zawierają również cenne wartości odżywcze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *