Jadalne kwiaty do ogrodu, na balkon i parapet

Jadalne kwiaty 0

Jak zmienić zwykły posiłek w wykwintne danie? Ukwiecić! Poznaj jadalne kwiaty do uprawy w ogrodzie, na tarasie i w mieszkaniu.

Znasz to uczucie, gdy po raz setny robisz sobie codzienną kanapkę z serem i myślisz: „Nuda…”?

Jadalne kwiaty 1

Może by ożywić ją pomidorem i ogórkiem? Zdrowiej, ale nadal pospolicie.

Jadalne kwiaty 2

Jadalne kwiaty 3

Świeża zieleninka z warzywnika? O wiele lepiej, ale to też już było.

Jadalne kwiaty 4

A może jadalne kwiaty? Strzał w dziesiątkę!

Jadalne kwiaty 5

Jadalne kwiaty 6

Jadalne kwiaty przestały szokować, ale nadal kojarzą się z luksusem. Jako dekoracja tortu weselnego owszem, ale na co dzień? Ależ tak! To nie fanaberia a drobna codzienna przyjemność, na którą zasługujesz. Zwłaszcza, że może być darmowa, jeśli uprawiasz jadalne kwiaty w ogrodzie, na balkonie lub w domu. Dzięki temu zawsze możesz mieć pod ręką kwitnące dekoracje: piękne, pachnące i smaczne.

Jadalne kwiaty 7

.

Jadalne kwiaty ogrodowe i balkonowe – dlaczego warto?

  • Dla dekoracji
  • Dla smaku
  • Dla zapachu
  • Dla wartości odżywczych
  • Dla podziwu w oczach znajomych i najbliższej osoby uraczonej niepowtarzalnym daniem
  • Dla własnej przyjemności

Kwiaty jadalne odmienią wygląd każdego dania, a podobno „je się oczami”. Ich dekoracyjność to nie wszystko – pięknie pachną i zadziwiają smakiem. Ich barwne płatki często obfitują w cenne związki organiczne, których jest niewiele w liściach czy bulwach tych samych roślin. Karotenoidy, antocyjany, rozmaite olejki eteryczne, witaminy… Ale nawet pomijając estetykę i sens praktyczny, ukwiecone napoje i potrawy z jadalnymi kwiatami po prostu niezawodnie robią wrażenie na gościach. Nie tylko te na słodko!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jadalne kwiaty 9

Kwiaty jadalne na tort u specjalistycznych dystrybutorów kosztują fortunę, a Ty możesz mieć je za darmo, z własnego ogrodu, balkonu albo parapetu. Jeśli dobierzesz odpowiednie gatunki, będziesz mógł zajadać kwitnące dania przez cały rok. Rozejrzyj się po ogrodzie – prawdopodobnie jadalne kwiaty już tam są! Przedstawiam Ci listę moich ulubionych, sprawdzonych gatunków kwitnących o różnych porach roku. Terminy kwitnienia podałem w nawiasach.

Jadalne kwiaty 10

.

Zanim przejdziemy dalej wspomnę, że Partnerami tego postu są:

jadalne kwiaty 100

jadalne kwiaty 101

jadalne kwiaty 102

.

Wiosenne kwiaty jadalne do ogrodu i na taras

Dzikie kwiaty jadalne często rosną jako „chwasty” na trawniku albo w warzywniku. Oczywiście na rabatach i w doniczkach też ich nie brakuje.

Stokrotka pospolita (Bellis perennis) – (II-XII) – Potrafi rozkwitnąć nawet zimą, podczas odwilży. Jej koszyczkowate kwiatostany mają orzechowy smak i ziołowy zapach. Polecam na kanapki i do sałatek.

Jadalne kwiaty 11

Fiołek wonny (Viola odorata) – (III-IV) – niebiańsko pachnie i ma delikatny, słodki smak. Idealny do drinków, lodów i innych deserów albo aromatyzowania cukru.

Jadalne kwiaty 12

Jadalne kwiaty 13

Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea) – (IV-VI) – płożąca bylinka o fioletowych kwiatach. Aromatyczna przyprawa stworzona do rosołu, zamiast lubczyku.

Jadalne kwiaty 14

Jadalne kwiaty 15

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale) – (IV-VIII) – ma pikantno-gorzkawy smak i lekko cytrynowy zapach. Pączki można marynować jak kapary, kwiaty są doskonałe do surówek i na kanapki, można z nich też przygotować tzw. „miód mniszkowy” (pszczoły nie biorą udziału w jego produkcji ;)).

Jadalne kwiaty 16

Jadalne kwiaty 17

Jadalne kwiaty 18

Bratek (Viola ×wittrockiana) – (III-VI) i fiołek rogaty (Viola cornuta) – (III-X) – mają bardzo subtelny, neutralny posmak, za to wyglądają fenomenalnie. Są 100% uniwersalne, pasują do każdej potrawy.

Jadalne kwiaty 19

Jadalne kwiaty 20

Jadalne kwiaty 21

Pierwiosnek (Primula) – różne gatunki (III-VI) – słodko-kwaskowy smak, delikatny zapach. Pasują do każdego deseru

Jadalne kwiaty 22

Klon pospolity (Acer platanoides) i inne gatunki – (IV-V) – pachną i smakują miodowo z nutka goryczki. Ciekawy dodatek do deserów, surówek i zup, pyszne smażone w cieście naleśnikowym albo w racuchach.

Jadalne kwiaty 23

Chaber bławatek (Centaurea cyanus) – smak jest ledwo wyczuwalny, za to pozwala zabarwić potrawy na niebiesko. Co powiesz na błękitny lukier albo „smerfne” lody bez chemii?

Jadalne kwiaty 24

Czosnki ozdobne (Allium) i szczypiorek (Allium schoenoprasum) – pikantny, czosnkowo-cebulowy zapach i smak. Delikatniejsze od ząbków czosnku czy cebul cebuli, ale stosuje się je podobnie.

Jadalne kwiaty 25

Robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia) – (V-VI) – niebiańsko pachnące i miodowo słodkie w smaku. Przepyszne prosto z drzewa albo smażone w cieście naleśnikowym. Można z nich przyrządzić aromatyczny napój lub nalewkę. Uwaga: kwiaty robinii zajadaj bez obaw, ale jej owoce są trujące!

Jadalne kwiaty 26

Piwonia chińska (Paeonia lactiflora) – (V-VI) – pachnie jak cała perfumeria, smak jej płatków przypomina gorzkawe jabłko. Świetna do aromatyzowania napojów i do dekoracji ciast.

Jadalne kwiaty 27

.

Letnie kwiaty jadalne na rabaty i na balkon

Aksamitka (Tagetes) – (VI-XI) – roślina jednoroczna uprawiana w 3 gatunkach i setkach odmian. Kwiaty w ognistych odcieniach mają cytrusowy zapach i gorzkawy smak. Pasuje do wytrawnych potraw, w tym mięs i ryb.

Jadalne kwiaty 28

Nagietek lekarski (Calendula officinalis) – (V-XI) – bezproblemowa roślina jednoroczna o charakterystycznym zapachu i gorzko-cytrusowym smaku. Idealny do zup i sałatek, a także jako pomarańczowy barwnik do potraw.

Jadalne kwiaty 29

Dynia i cukinia (Cucurbita pepo) – (VII-IX) – chrupiące i „warzywne” w smaku. Wprost stworzone do nadziewania i zapiekania w cieście.

Jadalne kwiaty 30

Begonia (Begonia) – różne gatunki i odmiany. Chrupiąca i wyraźnie kwaśna w smaku, pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań.

Jadalne kwiaty 31

Jadalne kwiaty 32

Liliowiec (Hemerocallis) – chrupiące, w smaku przypomina sałatę lodową doprawioną odrobiną pieprzu, cukru i cytryny. Najsmaczniejszy na surowo, prosto z rabaty, w sałatce lub na kanapce.

Jadalne kwiaty 33

Jadalne kwiaty 34

Ogórecznik lekarski (Borago officinalis) – (VII-X) – pachnie i smakuje jak świeży ogórek i może być podobnie stosowany: na kanapki, do sałatek, napojów, a także deserów, zwłaszcza lodów.

Jadalne kwiaty 35

Róża (Rosa) – (VI-XI) – o potrawach z płatków róż można by napisać wiele tomów książek kucharskich. Konfitury, lody, lemoniady, ciasta, kremy… Do celów kulinarnych najlepsze są intensywnie pachnące odmiany, np. pochodzące od róży pomarszczonej (Rosa rugosa).

Jadalne kwiaty 36

Fuksja (Fuchsia x hybrida) – (VII-X) – kwaskowe w smaku, pachną charakterystycznie i barwią potrawy na fioletowo. Polecam do napojów i deserów.

Jadalne kwiaty 37

Goździk ogrodowy (Dianthus caryophyllus), brodaty (Dianthus barbatus) i inne gatunki – (V-IX) – słodko-korzennie pachną i smakują. Urozmaicą kanapki, sałatki, dania mięsne i rybne.

Jadalne kwiaty 38

Ketmia syryjska (Hibiscus syriacus) i błotna (Hibiscus moschatus) –(VII-IX) owocowo kwaśne, pachną smakowicie. Odmiany o intensywnie wybarwionych kwiatach barwią potrawy na granatowo-fioletowo.

Jadalne kwiaty 39

Koniczyna (Trifolium) – różne gatunki (IV-X) – ziołowe z nutą słodyczy. Świetne na kanapki, do dekoracji ciast, kandyzowania, zup albo duszenia jak szpinak

Jadalne kwiaty 40

Lawenda wąskolistna (Lavandula angustifolia) i inne gatunki – (VI-X) – bardzo intensywny, charakterystyczny zapach i smak jedyny w swoim rodzaju. Świeża i suszona sprawdzi się jako oryginalna przyprawa do dań mięsnych i rybnych, zup, serów, sosów i sałatek. Można z niej przygotować aromatyczną lemoniadę, krem albo lody.

Jadalne kwiaty 41

Nasturcja większa (Tropaeolum majus) – (VII-X) – smak i zapach bardzo intensywne, ostre, trochę podobne do szczypiorku. Najlepsze do sałatek, sosów, marynat, kanapek i dań z duszonych warzyw, np. młodej kapusty.

Jadalne kwiaty 42

Pysznogłówka szkarłatna (Monarda didyma) – (VI-VIII) – pachnie jak herbata earl grey, w smaku jest gorzkawa z ledwo wyczuwalną, słodkawą nutą. Fenomenalna na aromatyczne napary i jako przyprawa do sałatek lub serów.

Jadalne kwiaty 43

.

Zimowe i jesienne kwiaty jadalne

Wiele spośród jadalnych kwiatów wymienionych powyżej kwitnie aż do jesieni, np. aksamitki, nagietki, stokrotki, róże i nasturcje. Do tej listy warto dopisać doniczkowe storczyki uprawiane w mieszkaniu, które mogą kwitnąć cały rok, nawet zimą. Popularne orchidee, takie jak Phalaenopsis, Cymbidium czy Dendrobium, przyjemnie chrupią i mają słodki posmak. Pasują do każdego dania, a już w roli ozdoby są niezastąpione. Więcej na ich temat znajdziesz w osobnym cyklu o storczykach.

Jadalne kwiaty 44

Zimą możesz też podjadać fiołki afrykańskie, których prawidłowa nazwa to sępolia fiołkowa (Saintpaulia ionantha). Ani nie pachnie, ani nie ma wyraźnego smaku, ale jest całkowicie jadalna i fajnie wygląda na kanapkach, lodach czy pizzy.

Jadalne kwiaty 45

.

Jak wykorzystać jadalne kwiaty?

Możliwości są nieograniczone. Świeże kwiaty jadalne nadają się do dekoracji tortów, deserów, wytrawnych dań i napojów. Kandyzowane lub zamrożone w kostkach lodu stanowią niepowtarzalny dodatek do drinków. Kwitnące sałatki, surówki, kanapki albo pizza – świetny pomysł! Jadalne kwiaty odmieniają wygląd i smak potraw, ale mogą również stanowić jeden z głównych składników dania. Przykład? Konfitura z płatków róży, lemoniada lawendowa, robinia zapiekana w cieście naleśnikowym albo faszerowane kwiaty cukinii. Suszone kwiaty jadalne sprawdzą się jako przyprawa lub barwnik do potraw, można je też parzyć jako aromatyczną i smaczną herbatkę.

Jadalne kwiaty 46

.

Ważna porada na koniec

Pamiętaj! Jedz tylko te kwiaty, co do których masz 100% pewność, że są jadalne! Nie eksperymentuj na sobie, bo o wypadek nietrudno. O ile zjedzenie hortensji skończy się niestrawnościami, to zimowit jesienny, narcyz, konwalie i oleander mogą Cię śmiertelnie otruć!

Poza tym, jadalne kwiaty potraktowane chemicznym pestycydem przestają być jadalne. Raczej Cię nie zabiją, ale mogą uczulić lub wywołać dolegliwości żołądkowe. Jeśli planujesz zostać Lotofagiem (brzmi to lepiej niż “Kwiatożerca”), przestaw sie na ekologiczne środki ochrony roślin.

Jadalne kwiaty 47

Jadalne kwiaty 48

Jadalne kwiaty 49

 

Tomasz Szostak
Latest posts by Tomasz Szostak (see all)
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *