Gnojówka z pokrzywy, napar, wywar czy mikrobiologiczny wyciąg? W tym poście postaram się rozstrzygnąć, który ekologiczny nawóz z pokrzywy jest najlepszy, a także wyjaśnić jak go stosować.
Pokrzywa, dawniej uważana za parzący chwast, nareszcie traci złą sławę. Obecnie doceniają ją już nie tylko wielbiciele ekologii, superżywności i medycyny naturalnej. Dobroczynne właściwości pokrzywy są wszechstronne! To roślina lecznicza i kosmetyczna, a przede wszystkim cenny surowiec na ekologiczny nawóz wzmacniający rośliny.
.
Skąd się biorą dobroczynne właściwości pokrzywy?
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica) to prawdziwa bomba soli mineralnych oraz wartościowych związków organicznych. Obfituje w azot, potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez i krzem oraz mikroelementy, a także witaminy, kwasy organiczne, fenole, alkaloidy, garbniki, barwniki roślinne i mnóstwo innych substancji.
Najwięcej cennych składników zawierają młode pędy i liście. Starsze części rośliny są znacznie mniej wartościowe, zwłaszcza łodygi, które składają się głównie z włókien.
.
Nawóz z pokrzywy – rodzaje
Nawóz z pokrzywy można otrzymać samodzielnie na kilka sposobów.
- Napar z pokrzywy – ziele pokrzywy zaparzone pod przykryciem. Przygotowuje się go szybko, ale jako nawóz jest niezbyt wartościowy. Nie zawiera samej pokrzywy, a jedynie niewielkie ilości substancji wydobytych podczas parzenia. Poza tym przygotowanie większej ilości naparu z pokrzywy wymagałoby zagotowania całej wanny wody.
- Wywar z pokrzywy – „bulion” z ziela wygotowanego po uprzednim wielogodzinnym namaczaniu. Zawiera nieco więcej wartościowych składników w porównaniu do naparu, ale i tak stosunkowo niewiele. Znów pojawia się problem przygotowania większej ilości wywaru. Poza tym gotowaniu pokrzywy towarzyszy charakterystyczna woń, która dość długo utrzymuje się w pomieszczeniu.
- Gnojówka z pokrzywy – młode ziele pokrzywy poddane kilkutygodniowej fermentacji w warunkach tlenowych. To najbardziej wartościowy spośród samodzielnie przygotowanych nawozów z pokrzywy, ale jednocześnie najbardziej „wonny”.
Fermentująca pokrzywa wydziela odór rozkładu, trudny do wytrzymania. Niestety, aby zapewnić dostęp tlenu, naczynie z pokrzywą nie może być szczelnie przykryte i wymaga codziennego mieszania, w związku z tym specyficzny „aromat” gnojówki może się swobodnie rozprzestrzeniać. Beczka z gnojówką z pokrzywy ustawiona blisko ogrodzenia to prosta droga scysji z sąsiadem. Z kolei lokalizacja blisko domu będzie dręczyć Twoje własne powonienie. Gnojówka z pokrzyw nie może być przygotowywana w metalowych naczyniach. Beczka z drewna, plastiku lub kamionki będą w sam raz. Pamiętaj, że po zakończeniu fermentacji, opróżnieniu z gnojówki i dokładnym umyciu pojemnika, i tak zachowa specyficzną woń rozkładu. Zapewniam, że w beczce po gnojówce nikt posiadający zmysł węchu nie ryzykowałby nawet kiszenia kapusty.
.
Aby nawóz z pokrzyw domowej roboty był w pełni wartościowy, powinieneś go przygotować wyłącznie z młodych pędów pokrzywy, zebranej z dala od dróg i innych źródeł zanieczyszczeń. Zebranie większej ilości młodego, nieskażonego ziela bywa trudne, gdy mieszkasz w większym mieście.
A gdy już uda Ci się nazbierać odpowiednią ilość, w nagrodę czeka Cię dwu-trzytygodniowe towarzystwo odoru fermentującej pokrzywy oraz skwaszone miny sąsiadów i domowników. Patowa sytuacja? Niekoniecznie. Na szczęście istnieje prosty sposób, by skorzystać z cennych właściwości pokrzywy bez samodzielnego przygotowywania „aromatycznej” gnojówki.
Mam na myśli ekologiczny nawóz PROBIO OGRÓD Pokrzywa.
PROBIO OGRÓD Pokrzywa to gotowy ekologiczny ekstrakt z pokrzywy, otrzymany poprzez długotrwałą fermentację ziela pokrzywy, zachodzącej przy udziale dobroczynnych bakterii Lactobacillus. Pożyteczne mikroorganizmy wydobywają z ziela wszystko to, co najlepsze i przetwarzają w formy łatwo przyswajalne dla roślin. Dzięki temu PROBIO OGRÓD Pokrzywa zawiera jeszcze więcej wartościowych składników niż tradycyjna gnojówka z pokrzyw.
Według mnie równie ważny jest brak gnojnego aromatu. Mówiąc kolokwialnie, PROBIO OGRÓD Pokrzywa nie śmierdzi, natomiast zwykła gnojówka z pokrzyw swoim zapachem przyprawia o nudności.
PROBIO OGRÓD Pokrzywa jest polecany do stosowania w ogrodach ekologicznych. Jest bezpieczny dla ludzi, zwierząt i środowiska. Nie powoduje ryzyka przenawożenia. W przeciwieństwie do gnojówki zawiera zawsze takie samo stężenie substancji odżywczych, więc nie musisz się obawiać poparzenia roślin nadmiernie skoncentrowanym preparatem.
.
Dlaczego warto stosować nawóz z pokrzywy PROBIO OGRÓD?
PROBIO OGRÓD Pokrzywa to w 100% naturalny, ekologiczny nawóz organiczny. Dostarcza roślinom wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów, a ponadto szereg substancji o właściwościach wzmacniających. Ponadto wzbogaca podłoże w związki humusowe oraz inne substancje wspierające pożyteczne organizmy glebowe.
Rośliny zasilane nawozem lepiej znoszą trudne warunki (mróz, suszę, upały) oraz stają się mniej podatne na ataki chorób i szkodników. Rosną bujnie, wytwarzają mocne, sztywne pędy, obficiej kwitną i plonują. Z kolei gleba dosłownie odżywa, dzięki wzmożonej działalności pożytecznych organizmów zyskuje lepszą strukturę, skuteczniej chłonie i zatrzymuje wodę wraz z rozpuszczonymi w niej substancjami odżywczymi.
.
Jak stosować nawóz z pokrzywy?
PROBIO OGRÓD Pokrzywa jest dostępny w dwóch opakowaniach: butelce o pojemności 500 ml oraz kanisterku zawierającym 2 litry koncentratu.
Dzięki temu możesz zakupić ilość preparatu dostosowaną do gabarytów Twojego ogrodu. Albo tarasu, bo PROBIO OGRÓD Pokrzywa nadaje się również do nawożenia roślin uprawianych w pojemnikach.
PROBIO OGRÓD Pokrzywa to koncentrat, który przed użyciem należy rozpuścić w wodzie w proporcji 1:20 (czyli 50 ml preparatu na 1 l wody).
Nawóz można stosować przez cały okres wegetacji, mniej więcej co 7-14 dni, od wiosny do jesieni. Nadaje się zarówno do nawożenia warzyw, truskawek, drzew i krzewów owocowych, jak i roślin ozdobnych. Aby spotęgować dobroczynne działanie nawozu PROBIO OGRÓD Pokrzywa warto go stosowań naprzemiennie z mikrobiologicznym preparatem Bacillus VIP.
.
Efekty stosowania nawozu PROBIO OGRÓD Pokrzywa w eko-warzywniku mówią same za siebie:
Pierwszą dawkę zastosowałem wkrótce po posadzeniu sadzonek pomidorów i ogórków oraz wschodach fasoli, ok. 20. maja.
Kolejne dawki stosowałem zgodnie z zaleceniami, co ok. 10 dni.
Po 2 tygodniach od pierwszej dawki warzywa wyglądały tak:
Pod koniec czerwca miałem już 1,5 m pomidory obsypane owocami, pierwsze plony ogórków oraz fasolę wyższą ode mnie.
.
Podsumowując
Gnojówka z pokrzywy czy mikrobiologiczny nawóz PROBIO OGRÓD Pokrzywa? Według mnie odpowiedź jest prosta, o ile nie masz przewlekłego kataru i bardzo cierpliwych są siadów.
.
.
Post we współpracy z marką Agrobios
- Zimowe warzywa w betonowym warzywniku - 29 października 2024
- Fotowoltaika w ogrodzie – gdzie ustawić i czym obsadzić panele słoneczne? - 20 października 2024
- Obrzeża plastikowe – aranżacje w ogrodach - 14 października 2024