Proste potrawy spożywane na świeżym powietrzu smakują najlepiej! Tu znajdziesz pomysły na grilla, na gorąco i bez dymu.
Jeśli uważnie śledzisz podróże Busem przez polskie ogrody, prawdopodobnie zauważyłeś, że już drugi sezon podróżuję w gorącym towarzystwie. Oczywiście chodzi o bezdymne palenisko Firefly, czyli ekologiczny żeliwny grill, piecyk i ognisko w jednym. Jak się zapewne domyślasz, za każdym razem jest to inny egzemplarz, który zostawiam właścicielom w prezencie od sponsora projektu.
Jeśli tylko czas na to pozwala, palenisko od razu przechodzi chrzest bojowy – urządzamy sobie wspólnego grilla! Jak się nieraz przekonałem, improwizowane, proste dania spożywane na świeżym powietrzu smakują najlepiej – zwłaszcza, jeśli konsumuje się w doborowym towarzystwie! Jeśli masz ochotę ich spróbować, tu znajdziesz pomysły na bezdymnie grillowane potrawy szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ale zanim Ci je przedstawię, ważna kwestia: czy grillowanie jest zdrowe?
.
Czy potrawy z grilla są zdrowe? Tak, ale tylko z bezdymnego!
Naukowcy alarmują: potrawy ze zwykłego, dymiącego grilla mogą być rakotwórcze! Gdy tłuszcz i soki kapią z grillowanego mięsa na węgiel, brykiet, płonące drewno, rozgrzane elementy grilla gazowego, powstaje dym zawierający tzw. Wielopierścieniowe Węglowodory Aromatyczne (WWA), organiczne związki o mutagennym działaniu. WWA osadzają się na powierzchni grillowanej potrawy wraz z dymem, więc nieuchronnie są wraz z nią zjadane.
Na szczęście narodowy sport Polaków nie musi być niebezpieczny dla zdrowia! Jeśli zamiast tradycyjnego grilla, wykorzystuje się palenisko bezdymne, przygotowane potrawy są nie tylko pyszne, ale także zdrowe! Przynajmniej wolne od WWA ?
Bezdymne Palenisko Firefly, jak sama nazwa wskazuje, praktycznie nie generuje dymu. Czysty, żywy płomień wygląda magicznie, ale to nie czary, lecz efekt innowacyjnego designu. Spalanie drewna lub pelletu w specjalnie zaprojektowanym żeliwnym palenisku zachodzi dwuetapowo.
Najpierw FireFly musi się rozpalić – to jedyny etap, gdy dym jednak powstaje. Jednak już po kilku minutach, gdy powstanie dostatecznie wysoka temperatura, zaczyna się bezdymne spalanie. Gorące powietrze z tlenem doprowadzane do komory spalania kanałami bocznymi umożliwia spalanie resztek dymu, zanim wydostaną się na zewnątrz. Proces jest efektywniejszy i czystszy, dzięki solidnej żeliwnej obudowie. Zapewnia ona izolowaną konstrukcję komory spalania, która skutecznie utrzymuje temperaturę. Dzięki temu drewno spala się pełniej, uwalniając energię w postaci ciepła. Efektem jest wydajne spalanie minimalizujące liczbę niespalonych cząstek i gazów (czyli dymu). Więcej na temat bezdymnego spalania przeczytasz w tym poście.
.
Proste pomysły na grilla z bezdymnego paleniska
Jest jeszcze jedna zaleta: potrawy z bezdymnego paleniska nabierają przyjemnego, drzewnego aromatu bez przykrego swędu o kwaśno-gorzkim posmaku dymu. W każdym razie mi bezdymna kuchnia na żywym ogniu wyjątkowo zasmakowała, więc zachęcam Cię do jej spróbowania.
.
Kolorowe i zdrowe dania z grilla
Grillowane warzywa i kolorowe szaszłyki są podwójnie zdrowe: bez WWA, za to z witaminami, minerałami i błonnikiem. Pysznie smakują, a do tego świetnie wyglądają na talerzu – a przecież podobno je się oczami ?
Warzywne szaszłyki na grilla
Grubo pokrojone plastry cukinii, kukurydzy, papryki, cebuli białej i czerwonej, posypane przyprawą do grilla i wrzucone na bezdymny ruszt. Niebo w gębie i tęcza na talerzu!
Grillowane warzywa i pieczarki z serem
Prościej się nie da: kolorowe papryki pokrojone na plastry i oczyszczone z gniazd nasiennych oraz kapelusze pieczarek, oprószone solą lub pieprzem ziołowym. Jeśli chcesz, możesz przed położeniem na grillu napełnić pieczarki tartym parmezanem. Smakuje wybornie, gdy lekko się stopi i wpłynie pomiędzy blaszki grzybów.
Do trzech razy cebula
Zależnie od sposobu przyrządzenia, to warzywo smakuje zupełnie inaczej. Kilka cebul przekrój na pół, oprósz sola i połóż na ruszcie. Kolejne połówki zawiń w folię wraz z kilkoma listkami świeżo zerwanej szałwii, ale bez żadnych przypraw. Drugi pakiet zawiera przepołowione jabłka, piórka cebuli i kilka goździków (przyprawy, nie kwiatów). Foliowe zawijasy grilluj dłużej, przez co najmniej pół godziny. Cebula w folii puści słodki sok i pozostanie miękka, przygotowana bezpośrednio na grillu zachowa pewną chrupkość i nabierze drzewnego posmaku. W wersji z jabłkiem nie poznasz, że to cebula!
.
Bezdymne pomysły na grilla dla mięsożerców
Nie każdy jest wege – po pracowitym dniu w ogrodzie albo rąbaniu drewna na szczapki przychodzi chętka, by wrzucić na ruszt coś treściwego.
Hot-dog z grilla bezdymnego
Wersja nietypowa: Przykrój do połowy podłużną bułkę, tak, by można było ją rozchylić jak okładki książki. Nałóż do środka musztardy, ketchupu lub dowolnego sosu, zależnie od tego, co lubisz najbardziej. Umieść na ruszcie, podobnie jak ulubione kiełbaski. Bułka będzie chrupka od zewnątrz, a wnętrze wchłonie sos, ale nie namoknie. Gdy oba komponenty się zarumienią, złóż je w zgrabnego hot doga i zajadaj. Możesz zrezygnować z kiełbasek, za to włożyć do środka bułki gałązkę tymianku lub rozmarynu, kawałeczek masła i pocięte w paski plastry żółtego sera.
Kiełbasa z kija
Firefly możesz potraktować jak bezdymne ognisko, czyli upiec przy nim kiełbaski i chleb nabite na kija. Bez rusztu, po harcersku. Tak samo możesz przyrządzić cukinię, kukurydzę albo… ogórka. Polecam, smakuje zaskakująco!
Wybór wybornego mięsiwa
Nie ograniczaj się do jednego rodzaju mięsa. Natrzyj piersi z kurczaka oliwą, posyp solą i obtocz w słodkiej papryce z czosnkiem granulowanym. Kilka ułóż w całości, kilka pokrój na mniejsze kawałki i zrób z nich szaszłyki z cukinią, cebulą i papryką. Obok ułóż grubo pokrojone plastry surowego boczku, ulubiony gatunek kiełbasy, ewentualnie gotowe burgery wołowe. Grilluj przez ok. 15 min. Jeśli planujesz grilla z wyprzedzeniem, co najmniej 12 godzin wcześniej natrzyj plastry karkówki wieprzowej musztardą i miodem i włóż do lodówki. Możesz też dorzucić rozdrobniony rozmaryn. Taka prosta marynata nada karkówce soczystości i słodko-pikantnego posmaku.
Ser z grilla
Najlepiej sprawdza się ser pleśniowy typu camembert. Po prostu połóż go na grillu: w przeciwieństwie do żółtego sera camembert nie wtopi się w ruszt. Skórka się zarumieni, a wnętrze stanie kremowe i rozpływające się w ustach. W identyczny sposób możesz przyrządzić oscypek – pysznie smakuje z konfiturą z żurawiny lub borówek.
Grill last minute
Prościej się nie da: wrzuć na ruszt ulubioną kiełbasę, kromki chleba i grube plastry cebuli. I tyle – po chwili gorący obiad będzie gotowy. Bezpośrednio na ruszcie świetnie sprawdza się np. śląska, jałowcowa, podwawelska albo biała kiełbasa, natomiast kaszankę lepiej zawinąć w folie przed grillowaniem.
.
Co na grilla?
Samodzielnie wyhodowane warzywa, owoce, warzywa i kwiaty smakują 100 razy lepiej od sklepowych! Dlatego po produkty do grillowania najlepiej skoczyć do ogrodu! Cukinia, kabaczek, pomidory, wonne zioła, jabłka, a do dekoracji jadalne kwiaty. Możliwości są nieograniczone!
Przystawki do grilla
Świeże owoce z ogrodu na zakąskę doskonale przełamią smak grillowanych kiełbasek! Możesz zajadać truskawki i pomidorki koktajlowe prosto z „krzaczka”, albo przyrządzić sałatkę. Prosty przykład: pomidorki koktajlowe, sałata porwana w piórka, a jako sos jogurt naturalny zmieszany ze świeżo poszatkowanymi ziołami lub, alternatywnie, oliwa z oliwek, pieprz i sól. Oczywiście nie wszystko musi być z ogrodu: prosta i pyszna przystawka do grilla to plastry pomidora przekładane mozzarellą, sałata lodowa skropiona oliwą z oliwek i oliwki, a do zagryzania włoskie paluszki grossini.
Wolisz na słodko? Zerknij na inspiracje na kolorowe desery, którymi częstowali mnie właściciele odwiedzanych ogrodów.
.
Ale nawet, jeśli akurat nie masz pod ręką własnych plonów, jedno jest pewne: z bezdymnego paleniska nawet chleb tostowy i parówki z marketu smakują lepiej niż ze zwykłego dymiącego grilla!
Reasumując. Smakowity aromat pieczonego bez dymnego swędu i gryzącego w oczu dymu. Smacznego!
.
.
Post we współpracy z marką FireFly
- Bezdymna kuchnia w ogrodzie – proste pomysły na grilla z paleniska bezdymnego - 9 maja 2025
- Rośliny na podmokły teren - 7 maja 2025
- Ogród na skarpie, czyli busem przez polskie ogrody SEZON 8 – OGRÓD 3 - 6 maja 2025