Borówka amerykańska i jagoda kamczacka łączy wiele, jeszcze więcej dzieli. Zastanawiasz się, jak je uprawiać, którą wybrać i w jakiej odmianie? Koniecznie przeczytaj ten post.
Borówka amerykańska to owocowy przebój przydomowych ogrodów. Jagoda kamczacka dopiero zdobywa popularność – w pełni zasłużoną! Na pierwszy rzut oka są do siebie dość podobne, przynajmniej z daleka, ale z bliska różnice widać jak na dłoni. Zresztą, wygląd to dopiero początek, o czym przekonasz się już za chwilę.
.
Borówka amerykańska vs jagoda kamczacka – podobieństwa
Tak naprawdę nazywają się inaczej, niż myślisz! Prawidłowe nazwy botaniczne brzmią odpowiednio borówka wysoka (Vaccinium corymbosum) oraz wiciokrzew siny (Lonicera caerulea lub ). Oba gatunki to krzewy owocowe dorastające do 1,5-2 m wysokości. Możesz je uprawiać w ogrodzie lub donicy na tarasie.
Rodzą superzdrowe, granatowe owoce, bogate w polifenole i inne cenne związki organiczne, a także witaminy i minerały. To bomby przeciwutleniaczy, więc ich spożywanie działa przeciwzapalnie, przeciwdziała nowotworom i chorobom układu krążenia.
Ich kwiaty są miododajne
Do obfitego owocowania wymagają towarzystwa innej odmiany tego samego gatunku jako zapylacza.
Są mrozoodporne, nie wymagają okrywania na zimę. Borówka wytrzymuje mróz poniżej -25 °C (starsze krzewy nawet do -30 °C). Jagoda kamczacka bije wszelkie rekordy: -45 °C to dla niej nie problem! Zwykle nie chorują, w amatorskiej uprawie nie potrzebują oprysków. Nie wymagają corocznego przycinania. Wystarcza lekkie cięcie sanitarne i prześwietlające u starszych krzewów.
I to by było na tyle, jeśli chodzi o podobieństwa. Różnic jest o wiele więcej.
.
Borówka amerykańska vs jagoda kamczacka – różnice
Nie są ze sobą spokrewnione
Borówka amerykańska należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae), tak samo jak różanecznik czy wrzos, a jej najbliższymi kuzynkami są m. in. borówka brusznica, czarna jagoda i żurawina.
Jagoda kamczacka należy do rodziny przewiertniowatych (Caprifoliaceae). Jest gatunkiem wiciokrzewu, jej krewnymi są popularne pnącza ozdobne, np. wiciokrzew przewiercień.
Termin owocowania
Borówka amerykańska dojrzewa od początku lipca aż do końca września, a nawet do października, zależnie od odmiany. Sadząc w ogrodzie kilka różnych odmian borówki, możesz zajadać świeże jagody przez ponad 3 miesiące!
Jagoda kamczacka dojrzewa od maja do czerwca, to jeden z najwcześniejszych owoców uprawianych w naszym klimacie.
Owoce: Borówka amerykańska rodzi okrągłe, słodkie jagody. Przypominają te leśne, jednak są znacznie większe i pozbawione brudzącego soku. Moim zdaniem najsmaczniejsze są świeże, ale nadają się na przetwory i jako dodatek do deserów.
Jagoda kamczacka ma podłużne, soczyste owoce, w smaku słodko-kwaśne z nutą goryczki. Wyśmienicie nadają się na soki, wina i inne przetwory, a także do mrożenia i suszenia.
Uprawa
Borówka amerykańska wymaga kwaśnego podłoża (pH 3,5-4,5) bogatego w próchnicę. Zwykła gleba ogrodowa odpada, trzeba ją wzbogacić sporą dawką kwaśnego torfu i kory. Do obfitego owocowania konieczne jest nawadnianie i regularne zasilanie kwaśnym nawozem. Jagoda kamczacka preferuje lekko kwaśne, wilgotne gleby bogate w próchnicę, ale jest tolerancyjna. Poradzi sobie w podłożu o odczynie od kwaśnego po lekko zasadowy (pH 4-7,7).
Jak widzisz, różnic jest sporo, a na tym nie koniec: borówka amerykańska i jagoda kamczacka są uprawiane w wielu różnych odmianach, różniących się m. in. siłą wzrostu, terminem owocowania, plennością, wielkością i smakiem owoców. Dla Twojej wygody zestawiłem niezawodne odmiany borówki i jagody w kolejności owocowania i wyszczególniłem ich najważniejsze cechy.
.
Borówka wysoka – niezawodne odmiany
‘Duke’ – jedna z najwcześniej dojrzewających odmian (owocuje od początku lipca). Jej owoce z grubą skórką dobrze znoszą transport i długo pozostają świeże.
‘Early Blue’ – kolejna bardzo wczesna odmiana. Jej owoce smakują jak leśne jagody.
‘Reka’ – lipcowa, wczesna odmiana ceniona za intensywny aromat owoców.
‘Spartan’ – owocuje w drugiej połowie lipca. Bardzo plenna, o dużych, słodkich owocach, typowo deserowych i aromatycznych.
‘Hannah’s Choice’ od połowy lipca rodzi duże, bardzo słodkie owoce, większe i słodsze niż u pozostałych odmian.
‘Bluejay’ – idealna do przechowywania! Jej owoce zachowują świeżość w lodówce nawet do 10 tygodni. Dojrzewa od połowy lipca do połowy sierpnia.
‘Polaris’ – owocuje od połowy lipca przez 2-3 tygodnie. Odmiana półkarłowa (do ok. 90 cm wysokości) polecana do pojemników.
‘Patriot’ – bardzo plenna, silnie rosnąca, tolerancyjna odmiana o bardzo dużych owocach. Dojrzewa w drugiej połowie lipca.
‘Sierra’ – nowa, bardzo słodka odmiana o silnym wzroście i średnio wczesnym terminie dojrzewania (druga połowa lipca).
‘Bonus’ – od końca lipca, do połowy sierpnia rodzi olbrzymie owoce o średnicy ponad 3 cm.
‘Toro’ – owocuje „krótko i na temat”: jej owoce są niemal identycznej wielkości i dojrzewają wszystkie na raz, w ciągu 1,5 tygodnia na przełomie lipca i sierpnia.
‘Bluecrop’ – bardzo plenna odmiana o bardzo długim okresie owocowania (od drugiej połowy lipca do końca sierpnia). W smaku słodko-winna.
‘Chandler’ – późna odmiana, dojrzewająca w sierpniu, o wybitnie dużych i bardzo słodkich owocach.
‘Brigitta’ – wielkoowocowa odmiana dojrzewająca w pierwszej połowie sierpnia.
‘Bluegold’ – dojrzewa w pierwszej połowie sierpnia, ma bardzo „treściwe” owoce, idealne do mrożenia i suszenia.
‘Nelson’ – bardzo plenna odmian owocująca przez cały sierpień.
‘Elliot’ – najpóźniejsza z uprawianych w Polsce odmian, wyjątkowo plenna. Dojrzewa od końca sierpnia przez prawie cały wrzesień.
.
Warto wiedzieć
Borówka amerykańska jesienią przybiera płomienną szatę, stając się jednym z najpiękniejszych krzewów w ogrodzie!
.
Jagoda kamczacka – sprawdzone odmiany
Odmiany jagody kamczackiej najlepiej sadzić parami. Duet dobrze dobranych zapylaczy gwarantuje obfite plony.
‘Wojtek’ – owocuje na przełomie maja i czerwca, rodzi słodko-kwaśne i niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste, podłużne owoce. Idealny zapylacz dla ‘Zojki’.
‘Zojka’ – wysokoplenna odmiana o słodkich, soczystych, owalnych owocach. Dojrzewa na początku czerwca. Dobry zapylacz dla ‘Wojtka’.
‘Jugana’ – rodzi dzbankowate owoce, słodkie, niezwykle aromatyczne, bardzo soczyste. Dojrzałe jagody nie opadają tak szybko, jak w przypadku innych odmian. Najlepszym zapylaczem dla tej odmiany jest ‘Vostorg’.
‘Vostorg’ – rodzi szeroko wrzecionowate, słodkie owoce o wyjątkowym aromacie. Bardzo soczyste, owoce polecane do mrożenia, na susz, a także na soki. Najlepiej plonuje w towarzystwie ‘Jugany’.
‘Atut’ – polska odmiana, bardzo wczesna (owocuje pod koniec maja). Owoce długo utrzymują się na pędach, nie opadają. Zapylacz dla ‘Jolanty’.
‘Jolanta’ – polska odmiana dojrzewająca na początku czerwca. Jej owoce są niezwykle aromatyczne, słodko-kwaśne, z delikatną nutą goryczki. Zapylacz dla ‘Atutu’.
.
Podsumowując
Borówka amerykańska czy jagoda kamczacka? Moi zdaniem najlepiej posadzić obie. Jednak najważniejsze, by zawsze sadzić po dwie odmiany, tak, by mogły się krzyżowo zapylać z jak największą skutecznością. Jeszcze lepiej posadzić kilka różnych odmian, by zbierać borówki przez całe lato i docenić subtelne różnice w smaku jagód kamczackich.
Jesień to bardzo dobry termin sadzenia borówki amerykańskiej i jagody kamczackiej, więc właśnie teraz warto zaopatrzyć się w młode rośliny. Ogromny wybór odmian obu gatunków oferuje szkółka Matysiak, specjalizująca się w krzewach i drzewach owocowych – znanych i mniej znanych, w różnym wieku i rozmiarze, ale zawsze najwyższej jakości.
.
.
Post we współpracy z marką Matysiak
- Jak wysypać korę w ogrodzie czyli ściółkowanie korą sosnową bez pomyłek - 3 grudnia 2024
- Oświetlenie przed domem – inspiracje do Twojego ogrodu - 29 listopada 2024
- Jak wybrać idealne panele ogrodzeniowe dla Twojej posesji? 5 praktycznych podpowiedzi - 28 listopada 2024