Zdrowe warzywa z własnej uprawy – brzmi dumnie, pod warunkiem, że są zdrowe w każdym tego słowa znaczeniu! Czyli „zdrowe- wolne od chorób i szkodników” i „zdrowe dla Ciebie”.
Teoretycznie warzywa z definicji są zdrowe – przecież są pełne witamin, minerałów, błonnika i innych cennych substancji odżywczych. Z drugiej strony, hojne stosowanie sztucznych nawozów i wielokrotne opryski chemicznymi środkami ochrony roślin może i poprawią zdrowotność samych warzyw, ale raczej nie wróży dobrze zdrowiu tych, którzy te warzywa zjadają. Z drugiej strony, jeśli pozostawisz pomidory, ogórki, fasole i inne uprawy samym sobie, najpewniej plony będą kiepskie – o ile w ogóle jakieś będą. W efekcie za dużo się tych warzyw nie najesz.
Niestety, warzywa są podatne na choroby i szkodniki, więc całkiem bez ochrony się raczej nie obędą. Na szczęście nie musisz od razu sięgać po broń chemiczną, czyli pestycydy z połową tablicy Mendelejewa w składzie. Ich stosowanie bywa uzasadnione w przypadku naprawdę ciężkich przypadków chorób i zmasowanej inwazji szkodników roślin ozdobnych. Lepiej jednak trzymać je z daleka od tego, co ma trafić na Twój talerz! Istnieją naturalne środki ochrony roślin, pozwalające uniknąć walki ze szkodnikami i chorobami warzyw.
.
Jak zapobiec chorobom i szkodnikom warzyw?
Lepiej zapobiegać, niż leczyć – ta zasada doskonale sprawdza się w przypadku ochrony roślin. Jak ją wprowadzić w życie?
Mocny start – Silna, dobrze odżywiona roślina jest znacznie mniej podatna na choroby i szkodniki niż słaba i niedożywiona. Postaraj się, by od początku uprawy sadzonce niczego nie brakowało (albo siewce, w przypadku warzyw uprawianych z siewu). W praktyce oznacza to słoneczne stanowisko oraz żyzna, próchnicza ziemia o właściwej strukturze i odpowiednim odczynie. Jeśli decydujesz się na uprawę warzyw w gruncie, na tradycyjnych grządkach, powinieneś już jesienią poprzedniego sezonu użyźnić glebę kompostem. Dzięki temu do czasu wiosennego siewu lub sadzenia zdąży zmienić się w żyzną próchnicę.
Jeśli uprawiasz warzywa na balkonie lub tarasie, po prostu napełnij donice odpowiednim podłożem – więcej na ten temat przeczytasz we wpisie Ekologiczne sadzenie pomidorów w donicach na tarasie.
Jak się dba, tak się ma…w tym przypadku też zdrowe warzywa – Regularnie podlewane i właściwie nawożone rośliny lepiej zniosą ewentualny atak chorób czy szkodników. Intensywnie rosnące warzywa szybko wyczerpują składniki odżywcze zmagazynowane w podłożu, więc trzeba je im regularnie dostarczać. Zamiast sztucznych, lepiej sięgnąć po naturalne nawozy. Zarówno ze względu na dobrostan upraw, jak i środowiska oraz dla zdrowia tych, którzy będą te uprawy konsumować. Więcej na ten temat znajdziesz we wpisie o Ekologicznym nawożeniu.
Jeśli uprawiasz warzywa w szklarni, pamiętaj o częstym wietrzeniu. Ruch powietrza zapobiegnie przegrzewaniu się upraw w upalne dni oraz zmniejszy prawdopodobieństwo wystąpienia chorób grzybowych, co nie jest bez znaczenia, by w Twojej szklarni rosły zdrowe warzywa.
Zapobiegaj jeśli chcesz mieć zdrowe warzywa– Jak sama nazwa wskazuje, ochrona PRZED chorobami i szkodnikami powinna się odbywać PRZED pojawieniem się problemów. Gdy już coś zaatakuje Twoje uprawy, zaczyna się zwalczanie. Zamiast czekać, aż będzie co zwalczać, znacznie lepiej zdecydować się na zapobiegawcze opryski na choroby i szkodniki ekologicznym preparatem. Takim, jak COMPO COMPLETE 2w1 Spray na choroby i szkodniki. Preparat tworzy na liściach roślin fizyczną barierę z soli naturalnych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu nie będą do nich miały dostępu szkodniki, takie jak mszyce, przędziorki, mączliki i wełnowce, ani choroby grzybowe, jak mączniak czy szara pleśń.
Zawsze warto prysnąć skoncentrowanym strumieniem preparatu w trudno dostępne miejsca. Wystarczy przekręcić końcówkę rozpylacza.
Pamiętaj, by opryskać również dolną stronę liści. Właśnie tam najbardziej lubią kryć się szkodniki.
Lustracja – Dokładnie oglądaj swoje uprawy najczęściej, jak się da. wypatruj śladów żerowania szkodników albo pierwszych symptomów chorób. Jeśli uda Ci się zauważyć problem we wczesnym stadium, masz duże szanse zdusić go w zarodku, a później zbierać zdrowe warzywa. I to dosłownie – Spray na choroby i szkodniki COMPO COMPLETE 2w1 „oblepia” szkodniki emulsją kwasów tłuszczowych, utrudnia im poruszanie się i oddychanie. Z drugiej strony, ułatwia zmywanie wydzielin szkodników z liści.
Uwaga: dopóki mszyc czy innych szkodników jest niewiele, postaraj się je w miarę możliwości ręcznie usunąć. Podobnie postępuj w przypadku liści porażonych chorobami grzybowymi – usuń zainfekowane liście lub inne chore organy. Po tych zabiegach wykonaj oprysk ekologicznym preparatem, który zwalczy „niedobitki”.
W obu przypadkach możesz użyć tego samego preparatu, nawet, jeśli nie potrafisz dokładnie rozpoznać, co to za choroba lub szkodnik. COMPO COMPLETE 2w1 to preparat o podwójnym działaniu – na choroby i szkodniki. Zawiera wyłącznie naturalne składniki, bezpieczne dla środowiska i Twojego zdrowia, dlatego nie wymaga przestrzegania okresu karencji. Dzięki temu po wykonaniu oprysku nie musisz czekać ze zbiorem plonów i smakować szybko zdrowe warzywa.
Z tego samego powodu nadaje się do stosowania również w zamkniętych pomieszczeniach i w miejscach. w których często przebywasz: w domu, na balkonie, w szklarni i oczywiście w ogrodzie. Nadaje się do ochrony zarówno roślin użytkowych, takich jak warzywa, owoce i zioła, jak i typowo ozdobnych, np. róż.
Niestety, nie działa na krety…
.
Jak przejść z ogrodem na TY?
Podręcznik “Jak przejść z ogrodem na TY?” to KILKUSET STRONICOWA kwintesencja całej mojej wiedzy i wieloletniej praktyki z zakresu geodezji oraz urządzania i utrzymania terenów zieleni. W prosty i praktyczny sposób wyjaśnia oraz tłumaczy nieoczywiste zagadnienia, z którymi możesz zetknąć się na swojej drodze, od wyboru działki, poprzez formalności projektowe, budowę domu, następnie projekt ogrodu, aż do zakończenia jego urządzenia. Pozwala ustrzec się przed wieloma zagrożeniami, które mogą mieć niekorzystne konsekwencje prawne i finansowe, a także tłumaczy jak samodzielnie zaprojektować i wykonać pozornie trudne prace.
.
Podsumowując
Własne, ekologiczne zdrowe warzywa są smaczniejsze dlatego, że nie zawierają pozostałości agrochemikaliów – w przeciwieństwie do warzyw masowo produkowanych i sprzedawanych w marketach. Jeśli dbasz o zdrowie swoje, swoich najbliższych i środowiska, postaraj się zastąpić sztuczne pestycydy ekologicznymi środkami roślin.
.
.
Post we współpracy z marką Compo
- Oryginalne pomysły na oświetlenie ogrodu - 15 września 2025
- Organiczne nawożenie pomidorów? Naturalnie! - 14 września 2025
- Deska podłogowa na taras – rodzaje desek tarasowych, samodzielny montaż i wykończenie - 11 września 2025