Jak uprawiać pomidory i jakie odmiany wybrać

Jak uprawiac pomidory 1

Dojrzałe, obłędnie pachnące, smakujące słońcem ekopomidory z własnej uprawy czy ich blada, wodnista namiastka z supermarketu? Wybór jest prosty, tyle że te pierwsze same się nie wyhodują. Ale spokojnie! Z tego postu dowiesz się wszystkiego co potrzeba, czyli jak uprawiać pomidory.

Na pytanie: „jak uprawiać pomidory?” odpowiadam: „to nic trudnego!”. Najważniejsze to pamiętać o ich podstawowych wymaganiach, warto też znać kilka ogrodniczych sztuczek. A dlaczego warto? Bo:

a) sklepowe nigdy nie będą tak smaczne i aromatyczne jak świeżo zerwane,

b) tylko wtedy masz całkowitą pewność, że nie spryskano ich żadną chemią,

c) pięknie wyglądają w ogrodzie, szklarni i na balkonie.

.

Jadnak aby tak było, najpierw trzeba uprawę pomidorów w ogóle rozpocząć. Możesz to zrobić na dwa sposoby:

  • Kupić gotową rozsadę. To łatwiejsza opcja, bo omijają Cię siew, pikowanie i dbanie o młode siewki. Z drugiej strony, nie masz pewności, czy uda Ci się dostać rozsadę dokładnie takich odmian, na jakich Ci zależy.
  • Wyprodukować własną rozsadę. Czyli rozpocząć od wysiewu nasion ulubionych odmian pomidorów, po jakimś czasie przepikować siewki i dbać o nie do czasu posadzenia na stałych miejscach. Jest z tym nieco zabawy, z drugiej strony uprawa pomidorów naprawdę od zera daje ogromną satysfakcję.

Jeśli wybrałeś opcję nr 2, pierwszym krokiem będzie zakupnasionjednej lub kilku odmian pomidorów. Tylko jakich?

Jak uprawiac pomidory 1a

.

A czy wiesz, że…

Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, Środkowej i Meksyku, gdzie uprawiano je już ponad 500 lat p.n.e. Do Europy pierwsze dzikie pomidory sprowadzono dopiero w XVI wieku jako rośliny ozdobne. Ich niewielkie czerwone owoce długo uznawano za trujące. Blisko sto lat później doceniono je w krajach śródziemnomorskich. Na polskie stoły pomidory trafiły dopiero w XIX wieku, a po drugiej wojnie światowej zaczęto je uprawiać na dużą skalę.

.

Jak uprawiać pomidory i jakie odmiany wybrać?

Nie zamierzam zachwalać konkretnej odmiany ani tym bardziej wymieniać ich wszystkich, bo jest ich kilka tysięcy. Zamiast tego krótko przedstawię Ci ich główne rodzaje, a wybór tej jedynej (albo kilku „jedynych”) należy do Ciebie.

Odmiany pomidorów można podzielić na kilka sposobów:

Wysokość i pokrój:

  • karłowe, inaczej samokończące, o zwartym pokroju, sztywnych łodygach i wysokości 30-40 cm
  • samokończące o wiotkich łodygach i wysokości 70-150 cm
  • o nieograniczonej wysokości i wiotkich pędach, które w szklarniach osiągają kilka metrów długości

Termin owocowania:

  • bardzo wczesne i wczesne – zaczynają dojrzewać po 100-115 dniach od siewu
  • średniowczesne – zaczynają dojrzewać po około 120 dniach od siewu
  • późne – zaczynają dojrzewać po co najmniej 130 dniach od siewu

Wielkość owoców:

  • drobnoowocowe, inaczej koktajlowe lub czereśniowe, tworzą grona złożone z wielu malutkich owoców o masie zaledwie 10-20 g
  • średnioowocowe – ważą 120-150 g
  • wielkoowocowe – najdorodniejsze. Pojedyncze owoce mogą ważyć ponad kilogram

Kolor:

  • czerwone
  • żółte
  • pomarańczowe
  • brązowe
  • prążkowane

.Kształt:

  • kuliste
  • wydłużone
  • pearshaped – w kształcie gruszek
  • daktylowe
  • papryczkowe
  • żebrowane

.Zastosowanie:

  • malinowe – niezwykle aromatyczne o różowej skórce oraz różowoczerwonym, mięsistym, zwarty i gęstym miąższu, słodkim i bardzo soczystym. Doskonałe do jedzenia na surowo, ale uzyskane z nich przetwory mają blady kolor
  • sałatkowe – polecane na przetwory; są intensywnie czerwone, dojrzewają równomiernie, dobrze znoszą przechowywanie
  • lima – to szczególny rodzaj pomidorów przerobowych, o łagodnym smaku, esencjonalnym miąższu, grubej skórce i małej liczbie pestek. Są idealne na sosy, soki, przeciery i do suszenia
  • koktajlowe – małe, słodkie, najlepsze do chrupania prosto z krzaczka i do sałatek

Słowem: jest w czym wybierać. Uprzedzam, że trudno poprzestać na tylko jednej odmianie, zresztą nie ma takiej potrzeby. Jeśli wyprodukujesz własną odmianę pomidorów i będziesz miał nadmiar sadzonek, błyskawicznie znajdą się na nie chętni wśród rodziny, sąsiadów czy znajomych. I od tej pory będziesz mógł lub mogła się pochwalić, że doskonale wiesz, jak uprawiać pomidory.

Jak uprawiac pomidory 1b

.

Kiedy i jak wysiać rozsadę pomidora

Produkcja rozsady pomidorów trwa od 7 do 9 tygodni. Jeśli mają być posadzone w ogrodzie lub na balkonie w drugiej połowie maja, rozsadę trzeba wysiać pod koniec marca lub w pierwszych dniach kwietnia. Rozsadę pomidorów szklarniowych wysiewa się 3-4 tygodnie wcześniej, czyli na początku marca, a potem sadzi w szklarni na przełomie kwietnia i maja. Potrzebujesznasionpomidorów,wielodoniczektorfowych albo plastikowych orazziemi do siewu i pikowania.

Jak zwykle wszystko zamyka się w kilku krokach:

  • Napełnij wielodoniczki odpowiednim podłożem.

Jak uprawiac pomidory 2a

  • Podlej tak, by podłoże było wilgotne, ale nie mokre.
  • Wysiej w każdej komórce wielodoniczki po 2-3 nasiona. Są drobne, więc przysyp je tylko cieniutką warstewką podłoża grubości ok. 0,5 cm.

Jak uprawiac pomidory 3

Jak uprawiac pomidory 4a

  • Ustaw w jasnym, ciepłym miejscu (co najmniej 20-22oC). Okienny parapet będzie idealny.
  • Obficie zwilż podłoże rozpyloną wodą za pomocą opryskiwacza i powtarzaj tę czynność codziennie. Ziemia nie może nigdy do końca wysychać!
  • Nakryj obsiane wielodoniczki przezroczystą folią lub umieść w miniszklarence.

Jak uprawiac pomidory 5

  • Codziennie zdejmuj na chwilę folię lub pokrywę szklarenki, żeby przewietrzyć młodą uprawę.

.

Pierwsze wschody powinny pojawić się po 5-7 dniach. Nadal dbaj o nie tak samo jak dotąd. I to tyle na początek.

A gdy wytworzą nie tylko liścienie, ale także pierwszą parę właściwych liści, pora na pikowanie. Ale o tym napiszę już w innym poście, z tego małego cyklu: jak uprawiać pomidory.

Tomasz Szostak
Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment
Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *