Dojrzałe, obłędnie pachnące, smakujące słońcem ekopomidory z własnej uprawy czy ich blada, wodnista namiastka z supermarketu? Wybór jest prosty, tyle że te pierwsze same się nie wyhodują. Ale spokojnie! Z tego postu dowiesz się wszystkiego co potrzeba, czyli jak uprawiać pomidory.
Na pytanie: „jak uprawiać pomidory?” odpowiadam: „to nic trudnego!”. Najważniejsze to pamiętać o ich podstawowych wymaganiach, warto też znać kilka ogrodniczych sztuczek. A dlaczego warto? Bo:
a) sklepowe nigdy nie będą tak smaczne i aromatyczne jak świeżo zerwane,
b) tylko wtedy masz całkowitą pewność, że nie spryskano ich żadną chemią,
c) pięknie wyglądają w ogrodzie, szklarni i na balkonie.
.
Jadnak aby tak było, najpierw trzeba uprawę pomidorów w ogóle rozpocząć. Możesz to zrobić na dwa sposoby:
- Kupić gotową rozsadę. To łatwiejsza opcja, bo omijają Cię siew, pikowanie i dbanie o młode siewki. Z drugiej strony, nie masz pewności, czy uda Ci się dostać rozsadę dokładnie takich odmian, na jakich Ci zależy.
- Wyprodukować własną rozsadę. Czyli rozpocząć od wysiewu nasion ulubionych odmian pomidorów, po jakimś czasie przepikować siewki i dbać o nie do czasu posadzenia na stałych miejscach. Jest z tym nieco zabawy, z drugiej strony uprawa pomidorów naprawdę od zera daje ogromną satysfakcję.
Jeśli wybrałeś opcję nr 2, pierwszym krokiem będzie zakupnasionjednej lub kilku odmian pomidorów. Tylko jakich?
.
A czy wiesz, że…
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, Środkowej i Meksyku, gdzie uprawiano je już ponad 500 lat p.n.e. Do Europy pierwsze dzikie pomidory sprowadzono dopiero w XVI wieku jako rośliny ozdobne. Ich niewielkie czerwone owoce długo uznawano za trujące. Blisko sto lat później doceniono je w krajach śródziemnomorskich. Na polskie stoły pomidory trafiły dopiero w XIX wieku, a po drugiej wojnie światowej zaczęto je uprawiać na dużą skalę.
.
Jak uprawiać pomidory i jakie odmiany wybrać?
Nie zamierzam zachwalać konkretnej odmiany ani tym bardziej wymieniać ich wszystkich, bo jest ich kilka tysięcy. Zamiast tego krótko przedstawię Ci ich główne rodzaje, a wybór tej jedynej (albo kilku „jedynych”) należy do Ciebie.
Odmiany pomidorów można podzielić na kilka sposobów:
Wysokość i pokrój:
- karłowe, inaczej samokończące, o zwartym pokroju, sztywnych łodygach i wysokości 30-40 cm
- samokończące o wiotkich łodygach i wysokości 70-150 cm
- o nieograniczonej wysokości i wiotkich pędach, które w szklarniach osiągają kilka metrów długości
Termin owocowania:
- bardzo wczesne i wczesne – zaczynają dojrzewać po 100-115 dniach od siewu
- średniowczesne – zaczynają dojrzewać po około 120 dniach od siewu
- późne – zaczynają dojrzewać po co najmniej 130 dniach od siewu
Wielkość owoców:
- drobnoowocowe, inaczej koktajlowe lub czereśniowe, tworzą grona złożone z wielu malutkich owoców o masie zaledwie 10-20 g
- średnioowocowe – ważą 120-150 g
- wielkoowocowe – najdorodniejsze. Pojedyncze owoce mogą ważyć ponad kilogram
Kolor:
- czerwone
- żółte
- pomarańczowe
- brązowe
- prążkowane
.Kształt:
- kuliste
- wydłużone
- pearshaped – w kształcie gruszek
- daktylowe
- papryczkowe
- żebrowane
.Zastosowanie:
- malinowe – niezwykle aromatyczne o różowej skórce oraz różowoczerwonym, mięsistym, zwarty i gęstym miąższu, słodkim i bardzo soczystym. Doskonałe do jedzenia na surowo, ale uzyskane z nich przetwory mają blady kolor
- sałatkowe – polecane na przetwory; są intensywnie czerwone, dojrzewają równomiernie, dobrze znoszą przechowywanie
- lima – to szczególny rodzaj pomidorów przerobowych, o łagodnym smaku, esencjonalnym miąższu, grubej skórce i małej liczbie pestek. Są idealne na sosy, soki, przeciery i do suszenia
- koktajlowe – małe, słodkie, najlepsze do chrupania prosto z krzaczka i do sałatek
Słowem: jest w czym wybierać. Uprzedzam, że trudno poprzestać na tylko jednej odmianie, zresztą nie ma takiej potrzeby. Jeśli wyprodukujesz własną odmianę pomidorów i będziesz miał nadmiar sadzonek, błyskawicznie znajdą się na nie chętni wśród rodziny, sąsiadów czy znajomych. I od tej pory będziesz mógł lub mogła się pochwalić, że doskonale wiesz, jak uprawiać pomidory.
.
Kiedy i jak wysiać rozsadę pomidora
Produkcja rozsady pomidorów trwa od 7 do 9 tygodni. Jeśli mają być posadzone w ogrodzie lub na balkonie w drugiej połowie maja, rozsadę trzeba wysiać pod koniec marca lub w pierwszych dniach kwietnia. Rozsadę pomidorów szklarniowych wysiewa się 3-4 tygodnie wcześniej, czyli na początku marca, a potem sadzi w szklarni na przełomie kwietnia i maja. Potrzebujesznasionpomidorów,wielodoniczektorfowych albo plastikowych orazziemi do siewu i pikowania.
Jak zwykle wszystko zamyka się w kilku krokach:
- Napełnij wielodoniczki odpowiednim podłożem.
- Podlej tak, by podłoże było wilgotne, ale nie mokre.
- Wysiej w każdej komórce wielodoniczki po 2-3 nasiona. Są drobne, więc przysyp je tylko cieniutką warstewką podłoża grubości ok. 0,5 cm.
- Ustaw w jasnym, ciepłym miejscu (co najmniej 20-22oC). Okienny parapet będzie idealny.
- Obficie zwilż podłoże rozpyloną wodą za pomocą opryskiwacza i powtarzaj tę czynność codziennie. Ziemia nie może nigdy do końca wysychać!
- Nakryj obsiane wielodoniczki przezroczystą folią lub umieść w miniszklarence.
- Codziennie zdejmuj na chwilę folię lub pokrywę szklarenki, żeby przewietrzyć młodą uprawę.
.
Pierwsze wschody powinny pojawić się po 5-7 dniach. Nadal dbaj o nie tak samo jak dotąd. I to tyle na początek.
A gdy wytworzą nie tylko liścienie, ale także pierwszą parę właściwych liści, pora na pikowanie. Ale o tym napiszę już w innym poście, z tego małego cyklu: jak uprawiać pomidory.